Triggerfinger (TVS)

Een triggerfinger of springvinger wordt ook wel een tendovaginitis stenosans (TVS) genoemd. 
Vaak heeft iemand pas door dat er een triggerfinger aanwezig is als de vinger pijn begint te doen of ook daadwerkelijk blijft hangen en klikt bij het strekken.

In sommige gevallen is het klachtenverloop pijnvrij. Sommige mensen hebben alleen in de ochtend last met opstarten en weer een andere heeft met het maken van elke buiging of greep pijn. De pijn kan zich uiten t.h.v. het middelste gewrichtje van de vinger of in de handpalm waar vaak ook een knobbeltje te voelen is.

Bij de duim zit de pijn vaak aan de binnenkant daar waar de duim overgaat in de handpalm. Bij druk op dit gebied ervaren mensen vaak pijn. Ook hier kan je weer een verdikking voelen tijdens het buigen en strekken van de duim.

De precieze oorzaak van een triggerfinger is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat het vaker voorkomt bij mensen met een vorm van reuma, diabetes of als gevolg van een overbelasting (bv repeterend gebruik van een snoeischaar).

Als er sprake is van een pijnvrij verloop hoeft er niet perse wat te gebeuren. Als het echter wel pijnlijk en vervelend wordt zijn er 3 behandelopties:
1.therapeutisch
2.injectie 
3.chirurgisch.
In deze volgorde wordt de klacht ook benaderd. Als de therapeutische benadering geen of te weinig resultaat geeft beoordeeld een handchirurg of een injectie of opereren een optie is.

Operatieve ingreep bij een triggerfinger

Bij deze operatie zal een zig-zag sneetje worden gemaakt in de handpalm net ander de betreffende vinger. Er wordt door de chirurg ruimte gecreëerd voor de buigpees om weer soepel te kunnen glijden. Vaak worden er 3 of 4 hechtingen gebruikt die er 10 tot 14 dagen na de operatie weer uit mogen.
De wond is dan dicht maar het herstel is nog gaande. Blijven bewegen is erg belangrijk na de operatie; dit om er voor te zorgen dat het littekenweefsel van wond niet gaat verkleven aan de pees en huid. 
We zien zelden dat een triggerfinger terugkomt na operatief ingrijpen. Wat wel vaak wordt gezien is dat in meerdere vingers een triggerklacht speelt, tegelijkertijd of in een latere episode.

Zelf behandelen

Omdat wij denken dat veel mensen deze klacht in eerste instantie zelf kunnen behandelen hebben wij in onze online therapiemodule duidelijk beschreven hoe u zelfstandig de therapeutische behandeling van de triggerfinger klacht kan vormgeven. Wenst u direct te starten met de therapeutische behandeling dan kan dat via onze online therapiemodule. Volg de stappen hieronder om de therapiemodule aan te schaffen. 

Zo krijgt u toegang tot de zelftherapie module: 

  • Schaf de gewenste therapiemodule aan in de webshop
  • In de bevestigingsmail krijgt u een wachtwoord toegestuurd. 
  • Voer het wachtwoord in op de therapiemodule pagina.